0 / 5 (0 гласа)

1. Всяко лице е длъжно да отчита извършваните от него продажби в търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка (ФКБ) от касов апарат.Фискалните касови бележки трябва да е четима и да съдържа всички необходими реквизити в т. ч. единния идентификационен код (ЕИК) по чл. 84 от ДОПК или Булстат. 

2. Всяка промяна на касовата наличност (начална сума, въвеждане и извеждане на пари от касата) се отбелязва в касовата книга в момента на извършването им с точност до минутата.При смяна на адреса на търговския обект, промяната се отразява на първата страница в касовата книга.Търговецът е длъжен да поддържа показанията на часовника на фискалното устройство (ФУ) в съответствие с астрономическото време и да не допускат отклонения, по-големи от 2 часа.

3.Търговецът е длъжен да постави на видно място в обекта си следните документи:

Копие на свидетелството за касовия апарат.(При смяна на сервизната фирма, смяна на адреса на търговския обект или други данни на търговеца, както и при загубване, повреждане или унищожаване на свидетелството се издава ново свидетелство за регистрация на фискалното устройство.)

Съобщение уведомяващо клиента за неговото задължение да съхранява касовата бележка до напускане на търговския обект, и телефон за контакти с ТД на НАП

Паспорта на ФУ (Времето, през което касовия апарат е в ремонт се доказва със запис в паспорта от сервизната фирма.)


Касовата книга и кочаните със СТОРНО и касови бележки.(Касовата книга трябва да бъде прономерована, прошнурована, с подпис и печат на последната прошнурована страница и да се намира в обекта. На първата и страница се отразяват данните за лицето, описват се началния и крайния номер на бележките от кочана със СТОРНО и касови бележки,и всички промени по ФУ.Касови бележки от кочан, който е прошнурован и прономерован се издават в случаи на ремонт на касовите апарати или при спиране на ел. захранването в обекта. Бележките се издават в два екземпляра и съдържа всички реквизити на бележките, които се отпечатват от фискалното устройство.)

  • Касовите книги и всички и всички отчетни документи се съхраняват 5 години.

4. Лицето отпечатва пълен дневен отчет с нулиране и запис във фискалната памет на касовия апарат за всеки ден, в който има регистрирани продажби.

5. В случай на загубване или повреждане на ФУ или касовата книга в 3- дневен срок се уведомява сервизната фирма и НАП.

6. В 7-дневен срок от изтичане на всеки месец и година се отпечатва съкратен отчет на фискалната памет на касовия апарат или касовия принтер.